Като екип с над 20 годишен опит, Хипопорт София имаше възможността да наблюдава от първия ред как в последните десетилетия България се утвърди като една от водещите дестинации в Европа за развитие на информационните технологии. Младите специалисти са изправени пред редица предизвикателства и изисквания, с които трябва да се справят, за да се паснат на новата работна среда. За това какви са те и каква е ролята на менторството за успешното професионално развитие, имахме удоволствието да си разговаряме с двама млади и амбициозни програмисти- Богдан Ангелов и Даниел Атанасов- Junior Full-Stack Developers във FIO Systems България.

Присъединихте се към компанията преди една година. С какво ви привлече тази позиция и доколко успя да отговори на очакванията, които имахте за първото си работно място?

 Богдан: Позицията ме привлече основно с две неща. Първо, development стека, който се използва, а именно .NET, MSSQL, React и JS. Следващото е фактът, че компанията оперира във FinTech  индустрията, а за мен това беше много важно. На този етап, бих казал, че  успешно успява да покрие очакванията, които имах за първото си работно място.  
Даниел:  Бях привлечен от компанията, тъй като тя предоставя големи  възможности за развитие в сферата на FinTech разработката. Исках да работя в иновативна и растяща индустрия като застраховането и да участвам в разработката на софтуерни решения, които имат възможността да подобрят живота на клиентите. След една година в компанията, мога да кажа, че позицията изцяло отговаря на очакванията, които имах.  Работата ми с .Net и C# в Back-end и участието ми в проекти с React във Front-end са истинско предизвикателство за мен и ми предоставят възможност да развивам своите умения и знания.  

 

Как преминава един ваш работен ден?

Богдан: Работният ми ден започва с чаша кафе и бърз преглед на задачите за деня, имейли и съобщения. Започвам с приоритетните задачи, тъй като смятам, че човек е по-продуктивен през първата половина на деня. Преди обяд взимам участие в daily run-down срещата на екипа, и продължавам с останалите таскове, най-често след втора чаша кафе и няколко игри на джага с колегите.
Даниел:  Моят работен ден е сходен. Започва със запознаване с новите задачи и планиране на работния ден. След кратка среща с екипа, където споделяме текущите предизвикателства и цели, работя върху конкретни задачи в зависимост от приоритетите. Като Back-end програмист, голяма част от задачите ми включват разработка, поддръжка и оптимизация на различни софтуерни компоненти, а във Front-end проектите се занимавам със създаване на потребителски интерфейси и процеса по дизайн.  Работният ми ден обикновено завършва с преглед на направената работа и актуализация на статуса на проектите.  

 

Кои са предизвикателствата, пред които е изправен един младши специалист на пазара на труда?

 Богдан:  Смятам, че към настоящия момент  най-голямото предизвикателство пред един младши програмист е конкуренцията, тъй като търсенето на кадри в сферата е относително понамаляло.
Даниел:  Аз мисля, че най-голямото предизвикателство пред младите специалисти е да намерят компания, която да я е грижа за тях.Аз смятам, че идеалната компания предоставя менторство по-опитните колеги, които съчетават своя опит с желанието да помагат на новите членове да се развиват.Друго важно според мен са добре структурираните работни процеси. По този начин един млад служител си създава рутина и по-лесно може да разбере как точно се извършва самата разработка на продукта. Това създава добра среда за учене и развитие. Освен това за програмистите без опит е важно да не спират да се развиват и усъвършенстват, затова е хубаво, когато компанията предоставя допълнителни обучения за надграждане на знанията и уменията.

 

Компанията предлага сертификационни курсове, вътрешно фирмени обучения, билети за конференции и семинари. Имахте ли възможност да се включите в такива до този момент? Как според вас това допринася за развитието на един младши програмист?

Богдан: За една година имахме възможността да се включим в няколко вътрешно фирмени обучения свързани с React, както и различни Udemy курсове предоставени от компанията.Успяхме да се запознаем и с работата на другите екипи, което ни даде възможност да придобием представа за бизнес модела на техните приложения и това какви технологии използват. Съвсем скоро, в края на Октомври, ни предстои да присъстваме на DevReach 2023. На мнение съм, че всеки, особено тепърва започващите в бранша, трябва да посещават такива събития. Не само защото могат да научат много от лекторите там, но и да бъдат в крак с актуалните тенденции и да придобият представа за по-широкия контекст на тяхната работа.  Курсовете сами по себе си са огромен плюс и е страхотно, че компанията предлага и подтиква към записването им.

 

През първите 6 месеца всеки нов член на екипа получава напътствия от по-опитен колега. Как премина вашето менторство?

 Богдан: Както всички знаем, началото е най-трудно. Нещата които учим в университета и академиите са една основа, която ни помага да навлезем в бранша, но когато сме в истинска работна среда е много важно да имаме ментори от които да се учим и най-важното да добиваме domain knowledge. Особено при големи Enterprise проекти, въвеждането на нови кадри трябва да става методично и с търпение. Тук искам да благодаря на целия екип, с чиято помощ и отзивчивост моето менторство премина неусетно и безпроблемно.
Даниел: Менторството, което получих през първите 6 месеца, беше изключително полезно и обогатително за професионалното ми израстване.       Менторът ми е изключително доброжелателен и отзивчив човек  и винаги е готов да помогне, когато имам нужда помощ. Детайлните обяснения , заедно с безусловната подкрепа играха ключова роля за развитието ми и ме подготвиха да бъда активен и ценен член на екипа.

 

Освен с техническите умения, компанията помогна ли ви да се адаптирате в културата и динамиката ѝ?

 Даниел: Компанията има позитивна работна среда, която спомага лесната  адаптацията на всеки новопостъпил. Като започнем от готините колеги, игрите на джага, Фифа и шах, до организирането на различни спортни събития, фирмени партита и тийм билдинги, които играят ключова роля в този процес, тъй като дават възможност да се сприятелиш с колегите от различни отдели и екипи и да ги опознаете в извън работна обстановка.

 

По какви проекти ви предстои да работите оттук нататък?

Богдан: В момента тече редизайн на главният ни продукт към SPA с React.js, и всички са съсредоточени в завършването му. В бъдеще се очаква и миграция към най-актуалния .NET, за което аз лично нямам търпение.
Даниел:   Аз се вълнувам  за проектите свързани с интеграция на външни системи (API), както и тези, които включват работа с най-новите версии на  React, като например разработка на Front-end React application. Предстои ни и имплементацията на нови функционалности, които да улеснят работата на нашите потребители. Те ще бъдат предизвикателство за мен и ще позволят да развия уменията, които имам до този момент.

 

 Какъв съвет бихте дали на всички младши програмисти, които тепърва започват да търсят своето първо работно място?

Даниел: Изберете компания, която поддържа вашето  професионалното развитие и ви подкрепя по пътя към успешната кариера.
Богдан: Моят съвет към ИТ специалистите, които тепърва започват търсенето на работа е да са сигурни в себе си и в уменията си и в никакъв случай да не се отказват. Всеки неуспех трябва да е урок и стъпало нагоре!

 

 

Interested in a job? Take a look at our current vacancies!