През последните години броят на жените в технологичната индустрия в България непрекъснато се увеличава. По данни на Българската асоциация на разработчиците на софтуер делът на жените разработчици е нараснал от 10,7% през 2013 г. до 17,2% през 2019 г. Освен това, броят на жените изучаващи компютърни науки, също се увеличава, като през 2017 г. 14,6 % от българските студенти по компютърни науки са били жени.  
8 март е Международният ден на жената  и няма по-подходящ ден,  в който да отбележим постиженията на жените в технологичната индустрия.  
 С разрастването си, Хипопорт София има честта да бъде дом на няколко забележителни дами дали своя принос в развитието на продуктите от нашата мрежа и това да бъдем FinTech лидерът, който сме днес.  
За жените в ИТ сферата, предизвикателствата и промените в нея ще си поговорим с  Биляна Мадова- UI/UX Designer в Hypoport B.V.; Галина Тотева QA във FIO  и Ива Павлова- Front-End Developer във FIO. 
  

Какво ви вдъхнови да се занимавате с ИТ? 

Биляна: Вдъхновиха ме много хора, които успешно се реализираха в сфера. За мен това беше нещо ново, интересно, перспективно, с възможност за креативност и точно за това беше нещото с което най-много исках да се занимавам.
Изпитвах удовлетворение от нещата, които правя и оценката която получавам.  
Галина: Започнах кариерата си в централния офис на голяма банка. Трябваше да работя с няколко различни софтуерни продукта и винаги ми е било интересно как всъщност работят. Работих в тясно сътрудничество с колеги от ИТ отдела на банката при създаването на отчети за международните картови организации и гарантирането на коректността на предоставените данни. Също така трябваше да подготвям изисквания за подобрения, свързани с приложението, от което се генерират тези отчети.  След отпуск по майчинство реших, че имам нужда от промяна в кариерата си. Започнах работа в една компания, която създаваше софтуер за банки и други различни финансови институции. Най-накрая бях от другата страна на софтуера и работата ми беше да опознавам все повече и повече този софтуер и да помагам за все по-добрата му работа. 
 Ива:  Винаги съм обичала пъзелите, а работата на програмиста доста прилича на решаването на пъзел. Чувството на удовлетвореност, което изпитваш, когато си сглобил правилно няколко парчета определено е много приятно. 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които обмислят кариера в ИТ?

Биляна: Вярвайте в себе си и избирайте внимателно работата си.Кариерата в ИТ е един много добър избор за всеки етап от живота на жената.  
Галина: Кариерата в ИТ сектора може да бъде доста предизвикателна, но и доста интересна, защото всеки ден правите нещо ново и имате възможност да превърнете всяко ограничение във възможност.  Ако имате мотивацията постоянно да се учите и да се стремите към усъвършенстване, ще успеете да намерите работата на мечтите си. 

Кои са най-големи предизвикателства, които срещате,  бидейки работещи майки? 

Биляна: Родителството само по себе си е предизвикателство. Гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи, с които разполагаме в сектора значително улесняват нещата. Когато децата ми бяха малки и не можеха да се справят сами непрекъснато правех сложни комбинации, така че да мога да бъда до тях. 
Галина: Когато децата ми бяха малки, за мен беше голямо предизвикателство да им обясня какво работи мама. Аз не съм лекар, продавачка или учителка. Аз съм QA. А какво означава “QA” за едно дете? Нищо! За тях това е просто щракане по клавишите на клавиатурата по цял ден. Сега предизвикателствата идват, когато приключи  официалният ми работен ден и започне “вторият”-  този на  майка  и трябва да взема децата от училище/детска градина, да ги заведа  на спортни занимания, да сготвя, изчистя и т.н. Моята тайна за това да имам време за всичко, е да започвам работа много рано сутрин, което е възможно благодарение на гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи.  
 

Какви промени наблюдавате в областта на информационните технологии и присъствието на жените в тях? Виждате ли повече жени на конференциите и семинарите? 

Галина: През последните години виждам все повече жени, които навлизат в технологичната сфера и стават много важна част от нея. Прочетох историите на много успешни жени, които са достигнали до висши ръководни позиции в ИТ компаниите. Сега имаме възможност да променим широко разпространеното схващане, че ИТ секторът е мъжки. 
Ива:  Когато някой спомене жена разработчик, обикновено хората си представят интровертно момиче с чудати идеи. Ако обаче посетите някой добър семинар, ще видите по-голяма женска аудитория, отколкото очаквате, и повечето от тях няма да отговарят на това описание. 
 

Как според вас ИТ индустрията може да насърчи повече жени да се присъединят към нея? 

Ива: По същия начин, както и във всяка друга – като им покаже как изглежда ежедневната работа и колко удовлетворяваща е тя. 
Галина: Най-важното нещо за привличането на повече жени да се присъединят към ИТ индустрията е да им покажем добрия пример на други жени, които вече са в нея. Да им покажем, че ИТ е област, в която тяхното мнение и идеи имат значение. Това е мястото където могат да работят и да научават нови неща едновременно. В ИТ индустрията те могат да бъдат част от едно голямо пътешествие – създаването на софтуер от нулата, което е подобно на това да се грижиш за малко дете, докато то расте стъпка по стъпка. 

 Кои според вас са най-важните качества за успешна кариера в тази област? 

Биляна: Небходими са много качества и умения, но голяма част от тях са универсални и важат за всички сфери на работа, а именно постоянство, търпение, работа в екип,  умението да организираш правилно времето си, да водиш комуникация.   
Ива: Освен това трябва да сте много упорити и старателни и никога да не спирате да търсите начини да подобрявате уменията си.  
 

Какво бихте искали да пожелаете на всички дами, които празнуват Международния ден на жената? 

Галина: Пожелавам на всички жени да бъдат по-авантюристични и да се стремят към това, което ги прави щастливи. 
Ива: Бих им пожелала несъмнено да преследват интересите си в кариерен план – ако смятате, че това е вашето нещо, няма значение дали е типично мъжка професия или не. 
Биляна: Наслаждавайте се на този хубав празник и на това, че сте жени и майки! 
 
  

Interested in a job? Take a look at our current vacancies!