През последните няколко години работата от разстояние е неизменна част от ежедневието на всеки ИТ специалист. Тази година, Hypoport официално въведе Workation бенефит, който позволява на служителите да се наслаждават на дълги пътешествия без да губят от работното си време, извършвайки мобилна работа от друга Европейска държава за период до 2 месеца за всяка календарна година.
За впечатленията си от новата възможност, Workation работния ден и съвети към бъдещите пътешественици, разговаряме с Цветан Цачев (Team Lead във FIO Systems) и Павел Коев,
(Software Developer във FIO Systems), които първи се възползваха от Workation бенефита.

Компанията предлага възможност за дистанционна работа. Какво прави Workation по-специален?

Цветан:  Фактът, че можеш да си харесаш дестинация в Европа и да прекараш достатъчно дълго време там, за да опознаеш културата, традициите и обичаите ѝ, без да губиш от работния процес. 
Павел: Възможността да пътуваш без да се налага да използваш отпуск.

 

Коя беше дестинацията, която избрахте и колко време останахте?

Цветан: Аз бях в Литва за 3 седмици
Павел: А аз в Испания за 1 месец

 

Коя беше най- приятната част от цялото приключение?

Павел: Възможността да прекарам време с хората, които обичам, наслаждавайки се на приятно време и вкусна храна.
Цветан: При мен избора на държава не е случаен.  Със семейството ми посетихме роднините ни  в Литва. След пропуснати близо две години покрай пандемията, успяхме да се видим, да си разкажем кой какво е правил, кой къде е бил, и да наваксаме изгубеното време.
За мен това беше най-големият плюс.

 

Има ли нещо различно в работния ви ден, когато работите Workation?

Павел: Освен часовата разлика- не.
Работният ми ден минаваше по същия начин, както и при обикновената дистанционна работа- дневни срещи, комуникация с колегите и работа по продукта. Нищо необичайно.
Цветан: Единственото по-специфично е нуждата да се адаптираш към новото работно място различно от офиса и дома. Разведрение сред работната обстановка.

 

Срещнахте ли някакви затруднения с работата, докато бяхте извън България?

Цветан: Аз не. VPN работеше без проблем и имах бърза интернет връзка, което позволи свободния достъп, както до кода, така и до всички ресурси на компанията.
Павел: Аз също не съм имал затруднения свързани с работата. По-трудно свикнах с часовата разлика и разликата в температурата.

 

Какво бихте посъветвали колегите ви, които тепърва ще използват Workation?

Цветан:  Предполагам,  че ще има немалко хора, които ще проявят интерес и ще започнат все повече  да се възползват от тази възможност, след опита на останалите.
Важно е лаптопа да не е на видно място, когато не работите, задължително използвайте качествена парола за BitLocker, подсигурете си достатъчно интернет. Ако използвате мобилен ще ви е необходим около 1 Gbps трафик за всеки работен ден. Не подценявайте удобния setup за работа – стол и маса/бюро.
Павел: На първо място бих ги посъветвал да се възползват от възможността и да се наслаждават на разнообразието. Подобно на Еразъм, това е перфектният повод да се изкараш извън зоната си на комфорт, да се обогатиш и да упражниш чуждия си език.
 

Interested in a job? Take a look at our current vacancies!