Здравейте, отново.
Време е за втората част от разговора ни с Цветан Илчев,
Team Lead в нашия QA екип.

Какво означава “Remote development done right “?

Повечето софтуерни компании в България имат екипи и извън пределите на страната. Ние не правим изключение. В контекста на COVID може да се каже, че излязохме късметлии, тъй като вече имахме опит с работата от дистанция съвместно немските ни колеги. Разбира се, по време на пандемията дистанционната работа се увеличи, a това беше възможност да се сработим още по-добре.
Смятам, че „дистанционната работа“ и тази „от офис“ внасят един баланс в работната среда и е хубаво и двете да присъстват, като възможност.
Когато започнах във FIO Systems успях лично да се запозная с колегите от Лайпциг още в първите няколко месеца. Това доста улесни онлайн комуникацията ни, тъй като вече познавах хората отсреща.За съжаление, през последните две години новите ни колеги нямаха такава възможност, но смятаме да променим това. През май месец тази година екипът от Германия ще ни дойде на гости, а ние ще им върнем жеста през септември.  Подобни събития сплотятват екипите. Затова и често се събираме за поход в планината или тенис на маса.
Така се създава връзка отвъд служебните ангажименти.

Как въвеждате нови членове на екипа?

Първото, което правим е една обиколка из офиса, запознавайки ги с колегите и това какво точно правят. Разбира се, преди COVID всички бяхме в офиса и това запознанство се случваше по-лесно.
Представяме им продуктите и процесите, като през първите 6 месеца всички новопостъпили програмисти имат ментор, който им помага, когато имат допълнителни въпроси или срещнат затруднения.
Правим регулярни срещи на всеки два месеца,  за да сме сигурни, че се чувстват добре и не срещат трудности. Получават обратна връзка и от наша страна– как се справят; какво може да се промени, как да улесним работата.
Лично аз се старая да направя така, че новите членове на екипа ни да не се чувстват, като новодошли или чужди, а сред хора, които познават от дълго време; сред приятели готови да им помогнат във всеки един момент.Нормално е в началото да има несигурност и притеснение, но всеки може да зададе толкова въпроси, колкото са му необходими, за да се сдобие с нужната му увереност.

Кое беше последното нещо в работата ти, което те накара да се замислиш върху по-дълбоките теми от живота?

Преди време ни посетиха колеги от Германия, с които говорихме по-подробно за QA-какво означава и какви са ползите от него.Това ме накара да се замисля как точно е включен и в ежедневието ни. Когато плащаме за нещо, очакваме да получим определено качество-в магазина, например, когато закупим дадена стока или когато отидем на почивка.
Същото е със софтуера. Клиентите ни очакват качествен продукт, а за това работи целият ни екип.Тъй като QA-ите  виждат всички потенциални проблеми и грешки, както ние, така и екипите имаме възможност да се учим от тях. Това ни дава възможност да бъдем по-продуктивни и ефикасни в работата си. Чрез постоянно усъвършенстване, допълвайки работата един на друг, ние съдействаме клиентите ни да получават един качествен продукт.
Щастлив съм, че компанията разбира важността на тази роля.
Фактът, че в момента търсим още специалисти е доказателство за това.
Имаме нужда от положителни и приятелски настроени хора, които знаят с какво искат да се занимават. За някои интерес представляват базите данни, за други –потребителският интерфейс, или пък API. Ние сме готови да им дадем възможност за развитие и да им предоставим необходимите ресурси, за да постигнат желаната цел.  Радвам се, когато мога да използвам своя опит, за да помогна на колега в това начинание.
Компанията ни дава 10% от работното време за допълнителни обучения и курсове. Така можем да допълним знанията си, а защо не и да ги споделяме.

Кое е последното нещо, което направи за първи път?

Преди три седмици си купих гребен тренажор с воден резервоар. Започнах курс, за да се науча как да греба правилно и да го използвам ползотворно.От тогава тренирам по половин час всеки ден. Запалих се от сестра ми, която дълго време тренираше кану каяк и всъщност е печелила медали от републикански състезания. Опитах да греба с подобни машини в гребната база, в която тя тренира и ми хареса.
by Iza Mladenova

Iza Mladenova is Technical Recruiter with over 3 years of professional experience. A graduate of Sofia University, she is responsible for finding specialists in the IT field.

Interested in a job? Take a look at our current vacancies!